HomeDestinatii Turistice BuzoieneDestinatii Turistice Buzoiene

Cele mai frumoase destinatii pe care vi le supun atentiei, locuri in care sunt convins ca vom avea ce descoperi.
AllCulturaDrumetii in naturaLacuri si ape curgatoareMister si paranormalMonumente ale naturiiMuzeePentru copiiReligieSchituri rupestreSituri istorice

Destinatii turistice buzoiene

Acestea sunt locurile care vă vor atrage și, credem noi, vor reuși să mulțumească aproape orice preferință a turistului care ne calcă pentru prima oara meleagurile sau revine pe la noi. Și nu o spunem din patriotism ci judecând după dezvoltarea pe care am cunoscut-o în ultimii ani. Tot mai mulți turiști revin în Buzău și doresc să vadă și alte obiective turistice. Pe de altă parte, avem destinatii turistice buzoiene care au ajutat sau au impus dezvoltarea infrastructurii de drumuri, cazare, masă.

Credem că destinatiile turistice buzoiene sunt în egală măsură culturale, istorice, ecumenice, naturale. Cu ușurință poți alcătui astfel un program de un weekend în care să alegi ce ți-ar plăcea dintr-un domeniu. Iar dacă adăugam activitățile turistice care iți vor încărca bateriile se poate spune ca ne-am atins scopul.

Iar pentru că acestea trebuie cunoscute, am creat excursiile de o zi la unul sau mai multe obiective. Sau chiar mini sejururi în care ne propunem două zile de drumeții dar și de odihnă îmbinată cu gastronomie. În general, vom propune cazarea în vecinătatea locurilor pe care dorim să le vizităm dar vom avea grijă și la calitatea serviciilor.

Vă invit să cunoașteți destinatii turistice buzoiene, să citiți despre ele aici dar și în alte surse. Veți descoperi un ținut prietenos, incomplet descoperit, mereu gata să te surprindă cu noi frumuseți și unicate. Iar noi sperăm să vă atragem, să faceți în weekend sau în concediu, vara, primăvara sau toamna, excursii in Buzau.

pentru ca dorim sa vezi si sa stii cat mai mult,iată de ce și pe unde te invit să mergem

Sunt locuri minunate, oameni deosebiți, activități de neuitat.
ghid de turism buzoian
excursii de o zi in buzau
ghid de turism buzoian
excursii de o zi in buzau
ghid de turism buzoian
excursii de o zi in buzau
ghid de turism buzoian
excursii de o zi in buzau
ghid de turism buzoian
excursii de o zi in buzau
ghid de turism buzoian
excursii de o zi in buzau
ghid de turism buzoian
excursii de o zi in buzau
ghid de turism buzoian
excursii de o zi in buzau
ghid de turism buzoian
excursii de o zi in buzau
ghid de turism buzoian
excursii de o zi in buzau

Mănăstirea Poiana Mărului

Aflăm Mănăstirea Poiana Mărului la granița de est a județului Buzău, la poalele Munților Vrancei. Este un loc cu multă liniște, la propriu și la figurat. La data la care scriu aceste rânduri, drumul este în reabilitare și, în curând, nu va mai fi valabila expresia ”la capătul unui drum greu”. Cu siguranță, atunci vom spune ”la capătul unui drum minunat”. Pentru că așa sunt toate drumurile din comuna Bisoca pe care poate că le vom bate mai mult în viitor.

Importanța Mănăstirii Poiana Mărului vine, în primul rând, din faptul că acest așezământ ni l-a dat pe cel care a fost un adevărat stâlp al ortodoxiei în vremuri grele,

Sfântul Vasile de la Poiana Mărului.

El este cel care a contribuit esențial la înființarea de noi mănăstiri pe Valea Buzăului dar și la reluarea vieții monahale de la Mănăstirea Ciolanu. Totodată, a contribuit la reorganizarea vieții bisericești românești și la perpetuarea crediței ortodoxe în țară. Aceasta atât prin activitatea sa dar mai ales prin scrierile care s-au transmis de atunci.

Legătura cu Ucraina

Dincolo de o cronologie exactă și pe care o putem derula în discuții la fața locului, aș sublinia alte două aspecte. Primul, mai cunoscut, este legat de cele două biserici ale Mănăstirii Poiana Mărului. Ambele sunt din lemn și vin din secolul al 18-lea, fiind reconstruite atunci în urma incendiilor. Așadar o zestre veche, nestemată!

Al doilea aspect se referă la puternica influență a bisericii ucrainene asupra acestui loc. Principalul stareț al așezământului, sfântul Vasile de la Poiana Mărului este originar din țara vecină, Ucraina. El, alături de o altă personalitate a ortodoxiei românești, sfântul Paisie Velicicovschi, a adus influența puternicei zone ortodoxe. Amândoi sfinții s-au născut la Poltava, la numai 30 de ani distanță unul de celălalt. Maniera unică în care sunt pictate catapetesmele celor două biserici de la Poiana Mărului își are rădăcinile la Lavra Pecerska. Modul unic în care în mănăstirea de lângă Kiev se combină cele două culori majore, auriul și verdele, este cel care influențeză opera de aici. Dar mai multe vom discuta la fața locului.

ghid de turism buzau

 

 

https://terravoyage.ro/wp-content/uploads/2018/09/palatul-comunal-1-640x480.jpg

Odata cu finalizarea lucrarilor din centrul vechi, Buzaul merita mai multa atentie si ii vom dedica doua sau trei tururi pietonale exceptionale. Chiar daca acestea vor viza numai zona centrului vechi, a promenadei Balcescu si a Crangului, povestile spuse si locurile vizitate vor arata ca Buzaul e un important targ la rascruce de drumuri dar si vatra de spiritualitate si cultura romaneasca.

pagina in lucru

tur pietonal buzau

vom vedea in aceasta sectiune cateva locuri interesante dintr-un oras pe care multi il considera neatractiv: Arhiepiscopia, Palatul Comunal, Muzeul Judetean, Parcul Crang, Casa Vergu Manaila.

ghid de turism buzau
ghid de turism buzau
ghid de turism buzau
ghid de turism buzau
ghid de turism buzau
ghid de turism buzau
ghid de turism buzau
ghid de turism buzau
ghid de turism buzau
ghid de turism buzau
ghid de turism buzau

Mănăstirea Cârnu

Aceasta este una dintre cele mai vechi mănăstiri de pe Valea Buzăului, cu o istorie zbuciumată la fel ca a întregii țări. Așezarea sa în zona bogată și încărcată de istorie a Cislăului ne duce cu gândul la alte locuri de rugăciune ridicate de localnici dar care s-au pierdut. Cel mai bun exemplu este chiar biserica Doamnei Neaga alături de tot ceea ce soția domnitorului Mihnea Vodă Turcitul a construit pe plaiul natal.

Totuși, ca să respectăm cronologia, trebuie spus că Mănăstirea Cârnu exista deja la data la care Mihnea Vodă trimisese pețitorii la Cislău. Aceasta a fost ridicată din inițiativa altor conducători ai vremii, Doamna Chiajna și Domnitorul Mircea Ciobanul pe la 1559 sau chiar mai devreme.

Legenda

O relatare din acei ani tulburi atribuie numele mănăstirii unui eveniment puțin probabil dar care, ca orice legendă, ar putea fi real. Se zice că Doamna Chiajna s-ar fi adăpostit în turla bisericii mănăstirii, în peretele îngust dar dublu al lăcașului. Presată timp îndelungat, Chiajna ar fi ieșit la lumină după trecerea pericolului turcesc cu nasul turtit, cârn. Indiferent dacă aceasta este sau nu cauza înfățișării sale, Doamna Chiajna merită pagina sa de istorie. A fost fiica lui Petru Rareș și nepoata Domnitorului Ștefan cel Mare. Dar și pentru ca a fost

singura femeie din istoria românilor care a condus o armată.

Noi păstrăm de la ea Mănăstirea Cârnu.

ghid de turism buzau

Istoria zbuciumată

Viața mănăstirii Cârnu se împarte în trei etape majore. Prima, de la înființare până la secularizare. A doua, până la Revoluție. Și, desigur, după 1990. Dincolo de progresele făcute în prima perioadă, nu se poate vorbi de o etapă prea înfloritoare. Primii 300 de ani au fost anii construirii și ruinării a tot ceea ce se ridica. De exemplu, în 1643, la numai 100 de ani de la ridicare, biserica trebuia deja renovată. Se întărea grație daniilor Domnitorului Matei Basarab. Chiliile însă nu au mai avut parte de reabilitări și s-au ruinat. Secolul 18 este perioada bună, pozitivă, în viața mănăstirii prin grija Sfântului Vasile de la Poiana Mărului.

După anul 1840 vine un declin accelerat, închinarea  mănăstirii Cârnu mănăstirii Căldărușani și ocuparea ei de călugări greci a culminat cu părăsirea ei și secularizarea averilor mănăstirești. Anterior, documentele consemnează o viață relativ tihnită a celor 12 călugări de aici, singurele necazuri fiind cele pricinuite de moșnenii din zonă. În anii monarhiei viața călugărilor este reluată aici, 10 mai sărbătorindu-se anual. În perioada comunistă biserica ajunge să fie adăpost pentru animalele CAP-ului.

Din 1991, prin grija Preasfințitului Părinte Episcop al Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel, mănăstirea Cârnu reînvie. Au fost construite două paraclise noi și o trapeză nouă, chilii și anexe gospodărești. Din 2002 devine mănăstire de călugărițe. Pe cele 10 maici le puteți vedea și astăzi muncind pe terenul agricol sau în grajdurile cu vaci, făcând brânză pentru vânzare.

Biserica veche păstrează catapeteasma originală și o pictură foarte veche. Dar despre acestea nu vă pot vorbi, trebuie să le vizităm.

ghid de turism buzau

copyright Panoramic Travel 2024