Cu cortulDrumetiiIstorieMuzeeReligieWeekendSchitul Cetatuia

o vatra de sihastrie din sec. al XVIII-lea

Unde este Schitul Cetatuia?

La mica distanta de Manastirea Ciolanu, la 600 metri altitudine, pe un varf de deal. Dupa ce ne-am furisat print Tabara de sculptura, gasim un superb loc de meditatie si rugaciune ortodoxa. Este Schitul Cetatuia. Potecile din padure, pana nu demult numai de calugari stiute, sau drumurile deschise in ultimii ani, ne vor conduce catre acest schit din mai multe directii. Noi vom experimenta potecile aproape neumblate pentru a ne bucura de natura superba si generoasa.

ghid turistic buzau

Ce este Schitul Cetatuia?

Schitul Cetatuia este un asezamant monahal infiintat intamplator sau nu pe locul unei foste cetati dacice. De aici vine si denumirea sa. Vestigiile descoperite atesta existenta dacilor liberi pe aceste meleaguri cu 4000 de ani in urma. Viata in zona a calugarilor apartinand Manastirii Ciolanu se pare ca urmeaza existentei altei forme de organizare. Chiar o cetate medievala de pe vremea domniei lui Mihnea al II-lea Turcitul si a sotiei sale Doamna Neaga se pare ca a existat aici. Calugarii primesc pe la 1834 binecuvantarea de a vietui pe culme. Nici doua decenii mai tarziu incepe construirea bisericii schitului. Aceasta este sfintita in 1869 in prezenta domnitorului Carol I care a facut si o donatie in suma de 400 galbeni. Drept multumire, portretele viitorului rege Carol I si al viitoare regine Elisabeta au fost pictate de o parte si de cealalta a intrarii, in pronaos.

Cine poate vizita schitul?

Toti crestinii sunt oricand bineveniti aici! Legendele si istoria locului ii vor fascina pe cei mari si pe cei mici, pacea si linistea care domnesc aici ne vor incarca cu ganduri bune.

ghid turistic buzau

Cand putem vizita Schitul Cetatuia?

Tot timpul anului dar indeosebi la sarbatorile care aduna sute sau chiar mii de credinciosi. E o atmosfera extraordinara. Va voi propune tururi speciale ocazionate de sarbatorile de Paste si de Nasterea Maicii Domnului. Vom face excursii in care vom cunoaste extraordinara atmosfera crestin ortodoxa a Schitului Cetatuia si Manastiri Ciolanu dar si excursii cuprinzand intreaga zona.

Localizare:
Dealul Ciolanu
Altitudine:
600 metri
Distanta fata de manastire:
sub 1 km
Acces auto:
pana la Manastirea Ciolanu
Share on social networks

copyright Panoramic Travel 2022