CulturaDrumetiiIstorieMuzeeReligieWeekendBiserica din Alunis

aproape 800 de ani de ortodoxie fara intrerupere: Biserica din Alunis

Unde este Biserica din Alunis?

Din drumul national DN10 Buzau – Brasov, din localitatea Patarlagele, mergi pe Valea Sibiciului, treci de Colti si mai urci putin. Ajungi la Alunis, satul cunoscut pentru biserca sa in care de aproape 800 de ani se tin slujbe ortodoxe neincetat. Desigur, nu trebuie sa trecem pe la Colti fara sa vizitam Muzeul Chihlimbarului. Dar despre asta vorbim aici.

ghid turistic buzau

Ce este Biserca de la Alunis?

Cum spuneam mai devreme, este cea mai veche biserca sapata in stanca, din Romania, in care inca se mai tin slujbe ortodoxe. Se spune ca doi ciobani, Vlad si Simion, au avut un vis in care un inger le cerea sa sape acesta biserca pentru a descoperi o icoana a Sfintei Fecioare Maria. Astfel, pe la 1274 – 1275 cei doi, ajutati de sateni, sapa aceasta biserica atestata documentar din 1351. Pana la anul 1871 aici a fiintat un schit de calugari; de atunci, aceasta este biserca satului Alunis cu hramul Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul. Alaturi de biserca se mai gasesc chilii sapate, de asemenea, in stanca.

Cine poate vizita ansamblul?

Aceia dintre dumneavoastra interesati de un veritabil sit ortodox datat din vremurile din care nu avem prea multe informatii, sunt invitati la Alunis. Adevata ceredinta si adevarate valori crestine puteti afla in acest loc. Credinciosi de toate varstele, vor putea cunoaste viata laica si monahala a romanilor din Subcarpatii Buzaului. Inclusiv aspectele ei mai putin confortabile si ma refer la viata din schiturile rupestre.

ghid turistic buzau

Cand se poate vizita?

Ca orice biserca, Biserica din Alunis este deschisa tot timpul anului. Va recomand si va propun excursii in zona, din primavara pana in toamna, indeosebi la sarbatori crestine importante. Aici se tine in mod normal Sfanta Liturghie si celelalte slujbe crestin – ortodoxe iar turisti atrasi de farmecul bisericii din alunis veti gasi aici aproape in orice zi din an.

Atestare:
1274
Altitudine:
640 metri
Localizare:
Subcarpatii Buzaului
Acees:
auto sau drumetie
Share on social networks

copyright Panoramic Travel 2022