CulturaMuzeeReligieManastirea Ciolanu

cea mai veche vatra a ortodoxiei buzoiene: Manastirea Ciolanu

Unde este Mănăstirea Ciolanu?

La numai 7 km de DN10 Buzău – Brașov, pe DJ203G, în imediata vecinătate a Taberei de sculptură Măgura. Într-o superbă poiană de pe dealul Ciolanu ne întampină Mănăstirea Ciolanu. Se ajunge cu ușurință cu mașina, drumul fiind asfaltat iar parcarea generoasă. La fel de accesibil este și traseul inclus în Drumul Vinului, pentru cei care vin dinspre DN1B (Ploiești sau București) prin Dealul Istrița, Sărata-Monteoru și Valea Nișcovului.

Ce este Mănăstirea Ciolanu?

Este cea mai cunoscută mănăstire de pe plaiurile buzoiene dar, probabil, și cea mai veche, singura atestata documentar din sec. al 16-lea. Bisericile mănăstirii, construite în stil arhitectural românesc, uimesc prin frumusețea interioarelor, a picturilor, unele chiar realizate de Ghe. Tattarescu. Valoarea și autenticul sunt date de obiectele de cult vechi păstrate în muzeul mănăstirii dar ți de moaștele din biserica nouă. O liniște aparte îți va da atmosfera pe care ai ocazia sa o cunoști aici.

Mănăstirea este ocrotita de fragmente de moaște aparținând mai multor sfinți, aduse din Grecia încă din anul 1830. La loc de cinste se află o părticică a mâinii Sf. Mare Mucenic Gheorghe.

Cine poate vizita Mănăstirea Ciolanu?

Și această destinație este una a întregii familii. Este un loc deosebit de meditație, de încărcare spirituală pe care îl putem vizita împreună și ale cărui povești le vom afla. Am descoperit cu placere că La Ciolanu, cum spunem noi, buzoienii, vin foarte mulți oameni din județe învecinate și chiar din cele mai îndepărtate. Iar fără surprindere am văzut cum de sarbătorile mari, îndeosebi de Paște, toată valea se umple. Slujbele de la Mănăstirea Ciolanu au o extraordinară audiență.

Când vizităm mănăstirea?

În orice perioadă a anului. Mulți credincioși sosesc aici în special de sărbători. Noaptea de Înviere este momentul din an care atrage cei mai multi credincioși dar și sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este un prilej deosebit pentru a ne reculege în tihnă. Vă propun o excursie care include și acest minunat loc.

Localizare:
Dealul Ciolanu
Distanta:
7 km de DN10
Altitudinea:
400 metri
Atestata din:
sec. 16
Share on social networks

copyright Panoramic Travel 2024