Cu cortulCulturaDrumetiiIstorieReligieWeekendManastirea Ciolanu

cea mai veche vatra a ortodoxiei buzoiene: Manastirea Ciolanu

Unde este Manastirea Ciolanu?

La numai 7 km de DN10 Buzau – Brasov, pe DJ203G, in imediata vecinatate a Taberei de sculptura de la Magura. Intr-o superba poiana de pe dealul Ciolanu ne intampina Manastirea Ciolanu. Se ajunge cu usurinta cu masina, drumul fiind asfaltat iar parcarea este generoasa. La fel de accesibil este si traseul inclus in Drumul Vinului, pentru cei care vin dinspre DN1B (Ploiesti sau Bucuresti) prin Dealul Istrita, Sarata Monteoru si Valea Niscovului.

Ce este Manastirea Ciolanu?

Este cea mai cunoscuta manastire de pe plaiurile buzoiene dar si cea mai veche, singura atestata documentar din sec. al 16-lea. Bisericile manastirii construite in stil arhitectural romanesc uimesc prin frumusetea interioarelor, a picturilor realizate de Ghe. Tattarescu iar valoarea si autenticul sunt date de obiectele de cult vechi pastrate in muzeul manastirii. O liniste aparte iti va da intreaga viata monahala pe care ai ocazia sa o cunosti aici.

Manastirea este ocrotita de fragmente de moaste apartinand mai multor sfinti, aduse din Grecia inca din anul 1830.

Cine poate vizita Manastirea Ciolanu?

Si aceasta destinatie este una a intregii familii. Este un loc deosebit de meditatie, de incarcare spirituala pe care il putem vizita impreuna si ale carui povesti le vom descoperi. Am descoperit cu placere ca La Ciolanu, cum spunem noi, buzoienii, vin foarte multi oameni din judete invecinate si chiar din cele mai indepartate. Iar fara surprindere am vazut cum de sarbatorile mari, indeosebi de Paste, toata valea se umple iar slujbele de la Manastirea Ciolanu au o extraordinara audienta.

Cand vizitam manastirea?

In orice perioada a anului. Multi credinciosi sosesc aici in special in zilele de sarbatoare. Noaptea de Inviere este momentul din an care atrage cei mai multi credinciosi dar si sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este un prilej deosebit pentru a ne reculege in tihna. Va propun o excursie care include si acest minunat loc.

Localizare:
Dealul Ciolanu
Distanta:
7 km de DN10
Altitudinea:
400 metri
Atestata din:
sec. 16
Share on social networks

copyright Panoramic Travel 2022