Unde este Platoul Meledic?

Platoul Meledic sau pe scurt Meledicul este situat în teritoriul administrativ al comunei Mânzălești, la poalele Muntelui Penteleu, în zona de nord a județului. Vecinătatea sa sudică este pârâul Slănic iar la est putem găsi Grunjul de la Manzalesti. Acesta, contrar multor păreri, nu este din sare și contrar altora nu este nici din tuf vulcanic, ci din tuf sedimentar.

ghid turistic buzau

Ce este aici?

Platoul Meledic este o arie protejată de interes național, o rezervație naturală mixtă (geologică, speologică, botanică și zoologică). Specific zonei (și foarte importantă) este prezența masivului de sare. Apa a făcut tot ce a vrut în muntele de sare. A săpat peșteri, a creat doline care s-au umplut cu apă și s-au format lacuri. Tot apa a creat mici canioane, lapiezuri și ravene. Dintre lacuri, cel mai mare nu are mai mult de 1 hectar în suprafață și cam 5 metri adâncime. Totuși el este subiect de legendă datorită temperaturii scăzute și a unei posibile comunicări cu adâncurile pământului ceea ce l-ar descrie ca fiind fără fund. Apa sa este dulce fiind creat pe un sol sigilat cu argile. Masivul de sare este acoperit cu marne dar și sol fertil. Flora și fauna sunt reprezentate în special de fluturașul purpuriu, broasca țestoasă de uscat, scorpioni, tufăriș de cătină albă.

Necazul este ca zona adăpostește a doua peșteră ca lungime din lume săpată într-un masiv de sare și nimeni nu se deranjează să o amenajeze pentru vizitare. Ca să nu mai zic de celelalte peste 40 de peșteri de aici cu aceeași soartă!

Cine poate vizita Platoul Meledic?

Îi invit pe Platoul Meledic și pe cei care vor să se odihnească și pe cei care vor să facă drumeții și să cunoască locuri noi. Și pe cei cărora le place la cort și pe cei care preferă la pensiune. Aici vei simți natura aproape. Aerul ozonat ne este benefic nouă, celor care trăim în poluare. Și, fără să fie stațiune balneo, Meledicul va contribui la refacerea dumnevoastră. Luați și copiii pentru că nu se vor plictisi!

ghid turistic buzau

Când vizităm Meledicul?

Evident că pentru drumeții nesfârșite și cazare la cort, vom prefera vara. Dar, fără aceste excepții, se poate spune că Platoul Meledic este o destinație pentru tot anul. Inclusiv pentru sărbatori de iarnă petrecute la poalele munților. Iată o excursie de o zi, potrivită.

Suprafata:
135 Ha
Nume relief:
Subcarpati
Zona:
de nord
Altitudinea:
424 - 607 metri
Share on social networks

copyright Panoramic Travel 2023