Unde este Focul Viu?

In comuna Lopatari, in satul Terca, gasim una dintre atractiile judetului Buzau de care se leaga cateva explicatii stiintifice interesante si cateva legende frumoase. Focul Viu se afla la capatul unui drum greu atat prin satele comunei cat si pe potecile abrupte. Drumul judetean DJ203K ne conduce din Buzau pana dincolo de Lopatari de unde, pe drumul comunal DC159 mergem in conditii mai grele inca 6 km. Ultimul km parca vrea sa te faca sa renunti si este exclusiv pietonal.

Mai recent, a fost descoperit un alt foc viu, mai aproape de Lopatari, la numai 2 km de acest sat, un loc mult mai accesibil turistilor. In fapt, el nu a fost descoperit ci ajutat de oameni sa se aprinda, gazele care ieseau din pamant  pierzandu-se in atmosfera. Vom vedea daca va rezista si il vom vizita!

Ce este Focul Viu?

O emanatie de gaze naturale care se aprind in contactul cu aerul, in prezenta oxigenului sau cu ajutor din partea rocilor ori a oamenilor. In functie de dispunerea straturilor pamantului, flacarile inalte de 50 – 100 cm isi pot schimba locul aparitiei atunci cand unele falii se inchid iar altele se deschid. Fenomenul este mai spectaculos noaptea, culorile galben si albastru ale flacarilor vazandu-se de la departare. Focul Viu se mai poate stinge atunci cand ploua abundent dar se va reaprinde curand dupa ploaie.

Legenda spune ca aceste flacari sunt limbile de foc ale unui balaur cu mai multe capete, rapus cu mult timp in urma; iar acolo unde este ingropat cate un cap, iese foc din pamant.

Cine poate vizita Focul Viu?

Sincer, numai cine vrea cu adevarat! Drumul lung si greu face obiectivul foarte greu de atins. Dar, cu o oarecare pregatire fizica, cu echipament si mult efort, se poate! Un efort care va firasplatit.

Cand putem vedea Focul Viu?

Cea mai buna perioada este vara, in nopti in care putem face o drumetie mai speciala, fie catre cel de la Terca, fie catre cel de la Lopatari.

Suprafata:
0,03 Ha
Altitudinea:
1.030 metri
Relieful:
montan
Zona:
de nord
Share on social networks

copyright Panoramic Travel 2022