CulturaDrumetii in naturaMuzeeReligieSituri istoriceDealul Istrita

Dealul Istrita: tinutul pietrei calcaroase in diverse forme si influente.

Unde este Dealul Istrita?

Dealul Istrita este cea mai sudica formatiune a zonei subcarpatice de curbura. Este dealul din care se desprinde Campia Romana. El este marginit la est de Valea Buzaului, in apele careia se termina lin.

Ce este pe Dealul Istrita?

Dealul Istrita este locul din care, in zile limpezi, vei putea observa pana departe, chiar Bucurestiul. Privind mai aproape, insa, vei vedea sedimentele marine, nisipurile si gresiile care au fost odata pe fundul marii. Iar din acestea, stramosii nostri si-au confectionat arme, podoabe, case si morminte. Contemporanii nostri au facut Biserica dintr-o piatra si Tabara de sculptura de la Naeni. Facem o drumetie pana la Chilia lui Ambrozie. Calugarul a locuit in stanca peste patru decenii. De la chilie putem urca la releele de telecomunicatii amplasate pe Varful Istrita. Este cel mai inalt punct al dealului, 749 metri, excelent pentru o superba panorama.

La coborare, putem vedea locul in care a fost descoperit Tezaurul de la Pietroasele (monumentul Closca cu puii de aur). Este cel mai insemnat tezaur romanesc. Apoi vizitam cetatea dacica Gruiu Darii, important reper al civilizatiei dacice. Si pentru ca suntem la marginea imperiului roman, putem vedea ramasitele Castrului de la Pietroasele si ale Termelor romane. Din acest loc Legiunea a XI-a Claudia apara granita imperiului Roman. De asemenea, se pot vizita si „valorifica” cercetarile Statiunii de cercetare pentru viticultura de la Pitetroasele. Alte crame de vizitat sunt Domeniile Franco-Romane si Crama Lacerta. Dar, despre acestea, puteti afla detalii in pachetele de tururi propuse.

Cine poate merge?

Zona este accesibila unor drumetii in familie. Unele pante pe drumul catre relee se vor lasa, poate, ceva mai greu cucerite. E bine sa facem aici o excursie cu copiii. Vor avea multe de invatat. Vor vedea opere de arta facute de copii contemporani, vor cunoaste istoria daco-romana la ea acasa.

Cand putem merge?

In orice zi din primavara pana in toamna. Mai bune sunt, desigur, zilele cu vizibilitate atmosferica buna pentru a ne bucura de panorama extraordinara. Turul complet intr-o excursie de o zi il gasiti aici.

 

Altitudinea:
max 749 metri
Numele relief:
Dealul Istrita
Zona :
sudica a Subcarpatilor
Share on social networks

copyright Panoramic Travel 2024