Drumetii in naturaMister si paranormalMonumente ale naturiiPentru copiiTrovantii de la Ulmet

OZN-uri din nisip sau simple forme...care cresc? Descoperiti Trovantii din judetul Buzau!

Unde sunt Trovanții de la Ulmet?

În comuna buzoiană Bozioru, satul Ulmet, în apropierea masivului Ivănețu dintre dealurile și munții Buzăului, pe valea Bălănesei. Aici găsim minunatul relief de trovanți, cel mai frumos din România. Ei sunt Trovanții de la Ulmet. Localitatea se află la cca 22 de km de DN10 Buzău – Brașov, pe DJ203L. Traseul poate fi relativ ușor străbătut cu autoturismul, la capătul acestuia fiind amenajată parcarea. Urmează un drum de 1.5 km care se face pe jos. Sigur, nu toată lumea respectă regula, dar semnul ”interzis” te poate face pieton. La capătul acestui traseu găsim poiana din care, pe o scara naturală, ajungem la spectaculoșii Trovanți.

ghid turistic buzau

Ce sunt Trovanții?

Trovanții sunt acumulări de nisip sub formă de gresii cimentate, stratificate, create în anumite condiții fizico-chimice, cu mult timp în urmă (mii sau chiar zeci de mii de ani). Bizare forme parcă de O.Z.N.-uri pietrificate, trovanții  mai sunt denumiți și Babele de la Ulmet dar și mai puțin plastic Ciuperci, Vălătuci sau Bolovani. Întotdeauna o atracție pentru copii și pentru cei cărora le place sa vadă dincolo de litera științelor, Trovanții sunt, firește, însoțiți de numeroase legende. Unele susțin că aceștia se deplasează iar părerea unanimă este că ei cresc an de an. Cel mai tare impresionează forma regulată a lor, perfect rotundă sau ovală și asemănarea cu ouă sau cochilii uriașe.

Cine poate vedea Trovanții de la Ulmet?

Este, fără pericolul de a greși, o destinație pentru întreaga familie. Efortul fizic nu este extraordinar dar urcăm o coastă de deal, traseul fiind accesibil copiilor. De altfel, aceștia beneficiază de tarife reduse de vizitare iar curiozitatea lor va fi pe deplin satisfăcută. Oricum, nici cei mici, nici cei mari nu trebuie sa se urce pe Trovanți deoarece aceștia se pot deplasa, echilibrul lor fiind precar!

ghid turistic buzau

Când îi putem vizita?

Frumusețea Trovanților poate fi descoperită tot timpul anului, inclusiv în iernile cu puțină zapadă și cu temperaturi cât de cât pozitive. Pentru o experiență cu adevărat de neuitat, deschidem sezonul excursiilor la Trovanți în luna martie și continuăm până toamna târziu. Vizitați Trovanții alegând o excursie de aici. Începând din 2024, în această excursie a fost introdusă și aria Trovanților de la Odăile, cu trovanții săi în curs de formare dar și cu alte două repere. Este vorba despre Biserica din lemn de la Capu Satului și o mică ascensiune la punctul de belvedere cu altitudinea de 680 metri. Astfel, ultimele 10 fotografii din galerie prezintă aceste obiective. Între ele, cea de mai jos.

ghid de turism buzau

Suprafata:
4 Ha
Altitudinea:
450 - 500 m
Relief:
Subcarpati
Zona:
centrala
Share on social networks

copyright Panoramic Travel 2024