va invit sa cunoasteti doua legende impresionante Chihlimbarul de Colti si biserca de la Alunis
- Information
- Planul turului
- Localizare
- Gallery
- Tururi asemanatoare
What's included
- Apa
- Pliante
- Intrari la obiective
- Pranz
Biserica de la Alunis si chihlimbarul de Colți
Biserica si ansamblul rupestru de la Alunis formeaza unul dintre cele mai vechi areale in care crestinismul s-a perpetuat in Romania, in care ortodoxia a aparut, ca in vechime, intai in pesteri sau in grote sapate de mana omunlui. Mai mult, aici este cea mai veche biserica din stanca in care inca se mai tin slujbe. Iar tot ceea ce exista aici se datoreaza viziunii a doi ciobani care au sapat-o in stanca pentru a afla icoana Maicii Domnului.
De mai bine de 700 de ani, aici ortodoxia este la ea acasa. In biserca si in cele aproximativ 30 de schituri rupestre este dus mai departe cuvantul evanghelic, se fac slujbe si se continua traditia romaneasca.
Ca si cazul altor asezaminte monahale buzoiene, exista mentiuni documentare din vremea domnitorului Mihnea Turcitul si a sotie sale Doamna Neaga. Vedem in aceasta un sistem bine inchegat al crestinismului pe plaiurile buzoiene, nucleele dezvoltarii romanesti de mai tarziu. Dar, despre toate acestea vom povesti la fata locului.
Despre partea a doua, mai actuala a excursiei, despre chihlimbar, se pot spune multe. De la stralucirea data de participarea acestor nestemate la Expozitia Mondiala si pana la tranzactionarea paguboasa pentru localnicii care descopereau bucatile de chihlimbar si le schimbau pe putina paine, avem o suma de povestiri. Va invit sa le aflati la sursa!
- Chihlimbarul de la Colti si Biserica de la Alunis
despre bogatia materiala si spirituala a locurilor
- avem un drum nu foarte lung si nu foarte de greu de parcurs dar, asemenea altora, incomplet reabilitat iar, pe alocuri, abrupt sau sinuos. Cu toate acestea va asigur ca este de o frumusete rara.
- traseul nostru se compune din doua etape: cea parcursa cu microbuzul si cea parcursa pe jos. Excursia noastra include o drumetie pana la Asezarile rupestre din Poiana Cozanei, Nucu. Aceasta va fi de neuitat!
- in prima etapa vom vedea un muzeu inedit care strange in micul sau stabiliment tot ce ne-a mai ramas din perioada exploatarii chihlimbarului buzoian. Veti cunoaste modul in care se extragea aceasta bogatie, unele lucruri realizate din ea precum si povestile locului legate de chihlimbar.
- apoi, ajungem la Alunis. Cum spuneam, o zona in care crestinismul este la el acasa, in care o viziune divina i-a indemnat pe doi oameni sa faca o extraordinara biserca in stanca iar pe calugarii care s-au asezat ulterior aici sa-si sape locuintele in piatra din vecinatate pentru a fi mai aproape de divinitate.
- de aici ne pregatim pentru drumetie. Vom trece dealul pana in zona din care incep traseele catre Asezarile rupestre de la Nucu. Timp de cca o ora sau doua ne vom odihni in poiana, vom descoperi legendele locului si cateva dintre asezarile rupestre. Apoi, facem cale intoarsa.