Risipă de frumuseţe naturală într-o zonă în care noi nu am construit nimic Lacul Mocearu si Platoul Meledic
- Information
- Planul turului
- Localizare
- Gallery
- Tururi asemanatoare
What's included
- Apa
- Pliante
- Pranz
Va invit in aceatsa excursie la Lacul Mocearu si Platoul Meledic pentru a vedea natura. Pentru ca doar ea e darnica cu noi in aceasta parte a judetului. Si parca pe cat de darnica a fost natura, pe atat de nepasator a fost omul.
In aceste locuri nu avem pensiuni, restaurante sau terase. Nici drumurile nu ne ajuta. Dar sunt convins ca frumusetile naturii te pot face sa te indragostesti si sa iti doresti sa revii. Vom vedea un lac facut de mana omului printr-un mic baraj si cateva fire de apa intr-o mica depresiune de pe culmi de deal; vom vedea cum paduri de brad sau mesteacan alb il inconjoara alaturi de nesfarsite pajisti. Vom vedea Meledicul si ale sale minuni naturale, unduirea domoala a dealurilor de la poalele muntelui, sarea „vinovata” de tot ceea ce e aici precum si campingul in care vom innopta cand vom reveni cu cortul.
Nu cred ca vom avea sansa in aceasta viata de a vedea Pestera 6S, a doua cea mai lunga dintr-un masiv de sare din lume. De ce? Pentru ca la scurta vreme de la descoperire, o alunecare de teren i-a blocat intrarea si asa a ramas din anii ’80. Dar, pentru pasionati, mai exista variante 🙂
Asa ca va invit in excursie la lacul Mocearu si Platoul Meledic! Din tot sufletul meu de calator entuziast si optimist.
- prima oprire
- nu oprim acum ci la intoarcere
- prima dintre destinatiile noastre
- a doua destinatie
- inainte de plecare vizitam
Manzalesti
Este prima oprire dupa un drum de peste 35 km si, practic, de aici incepe excursia noastra. Pornim la drum vizitand unul dintre muzeele create in cadrul proiectului Tinutul Buzaului, este mic dar interesant si se numeste Timpul Omului.
De aici, din Manzalesti, drumul se ramifica mergand catre alte destinatii importante. De exemplu, Bisoca sau Platoul Meledic (pe care il vom vizita si noi).
Incheiem scurta noastra sedere in Manzalesti adrmirand Grunjul, un superb pinten din marna alba, emblema a zonei.
trecem prin Lopatari
In Lopatari, drumul cat de cat bun se termina si incepe calvarul soferilor. Sper sa am ocazia sa schimb aceste randuri in aceasta viata dar cred ca si localnicii si-au luat gandul...
Trecem pe langa masivul de sare, cel "vinovat" de crearea unui relief unic in zona (despre care discutam la fata locului) si parcurgem 12 km pana la Lacul Mocearu.
Lacul Mocearu
Vom admira acest lac de jur imprejur, vom profita de tot ce ne poate oferi aceasta zona.
Dpdv "tehnic", lacul s-a format prin construirea unui baraj in locul prin care apele pluviale si ale unor izvoare se scurgeau. Mica depresiune a devenit un fund de lac iar aceasta creatie se incadreaza perfect intre paduri de brad si mesteacan alb alternend cu fanete si poieni minunate.
Platoul Meledic
Aici avem liber la drumetie cat vazi cu ochii sau cat te tin picioarele!
Vom vedea (ca "vom vizita" e mult spus): campingul in care vom putea veni cu cortul intr-o excursie viitoare, lacul mare, locul prin care am putea intra in Pestera 6S daca autoritatile ar binevoi sa o amenajeze, Marele Amfiteatru, intrarea intr-una dintre pesterile cele mai tinere Pestera 46, o multime de doline, lapiezuri si alte forme de relief. Iar panoramele pentru poze de tot felul sunt minunate!
Pestera 6S este a doua ce mai lunga pestera dintr-un masiv de sare din lume! Iar ea sta inchisa aproape de cand a fost descoperita deoarece o alunecare de teren a blocat intrarea. Si nici macar nu a blocat-o complet :)
Marele Canion
Nu este o gluma, acest canion chiar este mare si frumos. A fost sapat de un firicel de apa care, in vremea viiturilor devine rau si aduce cu el chiar si trunchiuri de copac. In rest, e ok, pasnic; vom merge prin aceasta albie, meandrele ei dezvelind noi si noi forme si peisaje.