O manifestare unică în țară, o dată pe an Sărbătoarea Tămâioasei
- Information
- Planul turului
- Localizare
- Gallery
- Tururi asemanatoare
What's included
- Apa
- Cafea
- Ghid de turism însoțitor
- Transportul
- Cheltuieli cu masa / mesele
- Cheltuieli personale
- Degustare
Sărbătoarea Tămâioasei
Vă propun o excursie în județul Buzău cu totul specială la Sărbătoarea Tămâioasei. Este acel moment unic din an în care se dă startul culesului strugurelui de Tămâioasă. Și asta e prilej de sărbătoare. În fapt, vă invit la o serbare rurală autentică constând într-o suită de manifestări și concerte tradiționale, autentic românești. Însuși zeul Bachus va deschide balul iar muzica populară și ușoară va completa atmosfera. Vom avea ocazia să mâncăm bucate autentice și să facem câte degustări de must și vin dorim. Vom putea participa chiar la concursurile organizate pentru distracția generală. Eu cred că este un prilej bun la început de toamnă să ne întoarcem în natură și să facem cunoștință cu două repere buzoiene: vinul și bucatele locale.
Ce este Tămâioasa
Tămâioasa de Pietroasele este apreciat ca fiind cel mai aromat strugure de Tămâioasă. Din el, localnici pricepuți în ale vinificației fac celebrul vin medaliat inclusiv în Franța la un mare concurs de vinuri muscat. Legenda spune că acest strugure ar proveni din Grecia fiind adus aici în antichitate. Cultivarea Tămâioasei românești în Dealul Istrița din Buzău valorifică expunerea la soare extrem de prielnică. La fel, benefic este și solul calcaros care îi asigură plantei căldură inclusiv pe timp de noapte.
Ce mai cuprinde excursia
Începem plimbarea pe plaiurile buzoiene din vestul județului pentru a cunoaște ținutul mitic al dacilor din aceste dealuri. Vom vedea câteva mostre de viață de acum mai bine de 2000 de ani. Între ele, grotele și mormintele dacice dar și cariera de piatră care a stricat o parte din vestigii. De asemenea, vom admira Biserica dintr-o piatră și o inedită tabără de sculptură în piatră. Drumeția poate continua apoi spre piatra Șoimului unde își avea chilia pustnicul Ambrozie. Vom afla la fața locului povestea ultimului pustnic al Buzăului și îi vom admira chilia săpată în piatră. Pentru a vizita și alte repere din zonă, vă propun obișnuita noastră excursie cu mai multă drumeție și mai multe obiective.
Din punct de vedere organizatoric, e important de precizat că putem realiza excursia cu un minim de 14 participanți, că trebuie să pornim la drum devreme și că ne vom întoarce seara. Nu sunt cerințe speciale pentru echipamentul de drumeție dar nici nu e ok în pantofi.
Aveți mai jos linkul către știrea despre o ediție mai veche a sărbătorii, știre difuzată de postul local de televiziune Campus TV.
Am folosit câteva fotografii reprezentative din sursele florinphotogalery.blogspot.com și primariapietroasele.ro
- plecarea
- prima oprire
- a doua oprire
- a treia destinație
- revenirea
din București
Poate cam matinali pentru o zi de weekend, plecăm pe la ora 7 ca să avem timp pentru tot ce ne-am propus. Bem o cafea pe traseu și ne oprim după 100 de km la Biserica dintr-o piatră.
satul Vârf
Cu adevărat un vârf de deal! Aici facem cunoștință cu existența dacilor liberi la granița cu Imperiul Roman și vedem câteva dintre urmele locuirii din perioada dacică. Desigur, avem repere și din zilele noastre. Vizităm așadar într-o drumeție ușoară de cca o oră Biserica dintr-o piatră, grotele și mormintele dacice, Tabăra de sculptură, toate aflate pe două culmi surori, Tigoarea și Colarea, foste șantiere arheologice care au relevat tot ceea ce vă voi povesti despre dacii din zona Buzăului.
Chilia lui Ambrozie
Propun acest reper pentru a vedea chilia săpată în mai multe etape într-o stâncă numită Piatra Șoimului și folosită drept adăpost încă de pe vremea lui Constantin Brâncoveanu. Este locul în care a trăit ultimul pustnic al Buzăului până la începutul anilor 80, un personaj în egală măsură călugăr simplu și figură contestată și exilată. Este vorba de călugărul Ambrozie, ultimul ocupant al locului. Și aici avem o scurtă drumeție până la chilie, pe drumul care urcă până pe Vârful Istrița cu altitudinea de 749 metri.
locul desfășurării sărbătorii
După atâta umblat, foamea își va spune cuvântul. Vă invit să luăm parte la Sărbătoarea Tămâioasei cu tot ceea ce presupune ea: mâncarea autentică buzoiană, alegoria, concertele organizate, dansul, concursurile, degustarea de vin mai vechi sau mai nou. Participanții vor putea cumpăra vin pentru acasă dar nu și must, în limita spațiului de bagaje din microbuz.
la București
Vom părăsi festivalul spre final, îndreptându-ne spre casă unde vom ajunge în jurul orei 21.